Kłamała. To jedyne, co potrafiła Rachel teraz wyczuć. Jedyny wniosek, jaki się wysnuwał, kiedy próbowała coś wyłapać w sposobie, w jakim się zachowywała Nicole lub jak mówiła. Pytanie tylko brzmiało, o czym kłamała. Na pewno musiało to mieć coś wspólnego z portretem pamięciowym podejrzanej, opisem samochodu lub oboma tymi elementami naraz. Widziała jednak jeszcze coś innego. Nicole się bała. Tylko czego, nie była pewna. Nie do końca. Odnosiła jednak wrażenie, że to może otoczenie na nią tak działało. Może nigdy wcześniej nie miała tak intensywnego doświadczenia z policją? Jeszcze do tego śmierć jej ojca...
- Okej - mruknęła pod nosem, nie zwracając zbytnio uwagi, czy kobieta ją usłyszała. Skłamałaby, gdyby pomyślała sobie, że absolutnie nie wie, jak Nicole musi się teraz czuć. Doskonale to wiedziała. Nawet bardziej niż by tego chciała. Okłamywała ją, a to było złe. Składanie fałszywych zeznań w końcu mogło człowieka wpakować na trochę za kratki. Z drugiej strony, jakaś jej część, ta z większą empatią, zastanawiała się, czy słusznie by zrobiła, naciskając na osobę w żałobie po utracie jedynej rodziny. Wiedziała jednak jedno. Na szali ważyły się losy małej dziewczynki i było to coś, co podtrzymywało determinację agentki.
- Mam przeczucie, że nie mówisz mi wszystkiego, Nicole - powiedziała do niej bez owijania w bawełnę, podnosząc swój wzrok z powrotem na córkę podejrzanego - Żaden człowiek o zdrowym umyśle nie zrobiłby tego, co twój ojciec zrobił. Nie chcesz się dowiedzieć, kto stoi za tym, co zrobił i co go spotkało? - zwróciła się po chwili, nie dając zbytnio okazji kobiecie do tego, by się wypowiedziała. Teraz jednak taką szansę jej dała, obserwując ją uważnie. Miała nadzieję, że może jej słowa (persuade) dadzą radę jakoś ją przekonać do współpracy.
- Proszę, pomóż mi, abym ja mogła pomóc ci, bo jeśli się okaże, że coś przed nami ukryłaś, to będę miała związane ręce. Ukrywanie faktów lub składanie fałszywych zeznań to przestępstwo - spróbowała swojej sprawie dopomóc nieco z zacytowaniem prawa (law), gdyż właśnie takie konsekwencje czekały Nicole, jeśli faktycznie coś ukrywa i służby, by do tego doszły.
1) Rzut na Persuade
1d100
2) Rzut na Law
1d100
@The Narrator